Testujemy przepisy Tasty #10: Kieszonki z ciasta francuskiego

poniedziałek, lutego 20, 2017


Stęskniliście się za testami przepisów Tasty? To już nadrabiamy zaległości! Tym bardziej, że niedługo minie rok, od kiedy zaczęłam tą serię na blogu. A widzę, że przypadła Wam do gustu. Czy mamy tu obecnych miłośników ciasta francuskiego? Bo dzisiaj, będzie ono głównym gościem naszego przepisu! 

Do kuchni wkroczyłam razem z Olą z bloga Życiowa Sałatka. W ramach naszych częstych weekendowych spotkań, gdzie zwykle pomagamy sobie w zdjęciach na bloga, tym razem postanowiłyśmy sobie przygotować coś dobrego. Padło na tzw. kieszonki z ciasta francuskiego, z wideo przepisu Tasty:


Na filmie zostały przedstawione 4 sposoby na takie kieszonki, choć to jakie dobierzecie dodatki to totalnie wasza wolna wola. W składnikach podam Wam to co same użyłyśmy, a wy możecie zainspirować się tymi, które przedstawione są w filmiku, lub wymyślić coś jeszcze innego. Opcji jest mnóstwo.

SKŁADNIKI:

- ciasto francuskie
- roztrzepane jajko (opcjonalnie)

Nasze dodatki:
- starty ser żółty
- szynka
- pół czerwonej cebuli
- pół lub mała czerwona papryka
- ketchup
- oregano

KROK I: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozwijamy nasze ciasto francuskie i kroimy je na pary równych prostokątów albo kwadratów.

KROK II: Jedną połowę naszych plastrów ciasta, smarujemy ketchupem. Następnie, dodajemy pokrojone wcześniej dodatki i posypujemy startym serem, a na końcu oregano. Każdy plaster przykrywamy drugim i za pomocą widelca zgniatamy dokładnie jego brzegi.

KROK III: Tak przygotowane kieszonki wykładamy na wcześniej wyłożoną blachę papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem. Jeśli chcecie, to z góry za pomocą pędzelka możecie posmarować je wcześniej roztrzepanym jajkiem, choć ja ten punkt ominęłam i nie uważam, żeby był szczególnie potrzebny. Całość wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.


Ot co, cała filozofia! Po tym czasie nasze pyszne, chrupiące kieszonki są gotowe do skonsumowania. Same przygotowałyśmy do nich jeszcze sos czosnkowy i powiem Wam, że wyszło naprawdę dobre. Ogółem wyszło nam 5 kieszonek, także miałam jeszcze na drugi dzień do szkoły, wziąć co na drugie śniadanie.



Polecam Wam, jeśli nie macie pomysłu na smaczną i całkiem szybką przekąskę. Tym bardziej, że w dodatkach możecie poszaleć, bo jak wiemy ciasto francuskie można zajadać zarówno na słono jak i na słodko.


Robiliście już kiedyś coś podobnego? Skorzystacie z przepisu?
Lubicie ciasto francuskie? Piszcie w komentarzach! :)

PS. Pamiętajcie o konkursie w poprzednim wpisie! 

38 komentarze

  1. Było przepyszne! Z całą pewnością kiedyś to jeszcze powtórzę w domu ;D No i się czegoś przy tym nauczyłyśmy, gdzie można znaleźć papie do pieczenia ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dania z ciasta francuskiego, są proste i bardzo smaczne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto francuskie :D fajne jest to, że można je przyrządzić na tyle sposobów:D Super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyobraź sobie, że jestem właśnie po obiedzie... a od oglądania tych pyszności momentalnie zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię oglądać filmiki Tasty, jednak jeszcze nigdy z nich nie korzystałam :D Ale ten przepis bardzo mi się podoba, z pewnością kiedyś wykorzystam! :D
    Z chęcią obserwuję :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają :) A że ciasto francuskie bardzo lubię, to chętnie wypróbuję!
    http://gingerheadlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, zjadłabym:)
    Co do konkursu to wiem o nim i mam przygotowaną odpowiedź, ale wstawię ją pod koniec, dlatego na razie się nie odzywam w tym temacie heh;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jestem ciekawa co przygotowałaś :)

      Usuń
  8. Robię bardzo często takie kieszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto francuskie, ale jak dotąd jadłam tylko w słodkiej wersji, np. z jabłkami. Na słono nigdy nie miałam okazji ale chętnie sprawdzę jak smakuje :D
    Zdjęcia piękne jak zawsze, jak z książki kucharskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zawsze mam do tych zdjęć jakieś ale :D
      Po mojemu mogłam zrobić jeszcze lepiej ;P

      Usuń
    2. Wszyscy artyści tak mają :D Ale to dobrze, to nas pcha do przodu :)

      Usuń
  10. Omomom aż zgłodniałam na noc..;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada smakowicie! Pokaże żonie. Ona lubi piec;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam takie, tylko z nadzieniem z fety i szpinaku ♥
    Pozdrawiam,
    Urban Vagabond

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, z fetą i szpinakiem też muszę zrobić <3

      Usuń
  13. Wyglądają przepysznie :) Zdecydowanie muszę kiedyś wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie wyglądają te kieszonki, muszę koniecznie wypróbować przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię różnego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego :) ogólnie jestem wielkim żarłokiem i raczej nie ma rzeczy, która by mi nie smakowała. Chciałabym wypróbować ten przepis, jestem otarta na propozycje pitraszenia w kuchni :D
    pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie pyszne musi to być :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O mniaam ! ♥ Lubię wszystko co ma związek z ciastem francuskim :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda super gdyby tak jeszcze ktoś za mnie to zrobił :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam ! na pewno wypróbuję ten przepis ♥

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmmmmm ale pyszności ale bym chciała to teraz zjeść :)
    Muszę to wypróbować :)
    Obserwuję i mam nadzieję, że u mnie także Ci się spodoba :)
    ONLY DREAMS - KLIK ♥

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają pysznie! Aż ślinka cieknie :)

    ab-photographs.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś dla mnie, kocham ciasto francuskie :) Pyyyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię ciasto francuskie, ale do tej pory robiłam tylko w słodkiej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda nieziemsko, myślę, że wkrótce wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  25. u nas póki co króluję tulipany i róże, a że te tulipany, które kupiłam ostatnio, bardzo ładnie się trzymają, to na razie wstrzymuję się z kupnem nowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie na razie królują goździki i róże :)

      Usuń
  26. Tłuściutkie ciasto francuskie, tak!

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham ciasto francuskie! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu , wygląda to nieziemsko :)
    http://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *