Testujemy przepisy Tasty #9: Bułeczki czosnkowe

sobota, grudnia 03, 2016


Gdy planujemy jakąś imprezkę na wieczór, fajnie by pomyśleć o dobrym jedzeniu. Nawet gdy na naszym stole leżą różne sałatki albo pyszna, domowa pizza, można jeszcze się skusić na jakieś dodatkowe przekąski. Jedną z nich mogą być pyszne, czosnkowe bułeczki!

Znów minęło trochę czasu, od testowania przepisów ze strony Tasty. Ale już nadrabiam zaległości. Bułeczki czosnkowe zrobiłam właśnie z ich kolejnego wideo-przepisu. Zresztą zobaczcie sami:


SKŁADNIKI (na ok 8-9 bułeczek):

- 200 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe masła
- 3-4 ząbki czosnku
- posiekana pietruszka

Krok 1: Musimy wyrobić ciasto. Robimy to praktycznie identycznie jak w przypadku ciasta do pizzy. Dodajemy do miski mąkę, drożdże i sól, mieszamy. Oliwkę z oliwek możecie dodać najpierw do szklanki wody. Następnie dodajemy do naszych suchych składników i wyrabiamy ręką ciasto. Oczywiście jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie i klejące, musicie dodać więcej mąki. Gotowe ciasto odkładamy na ok. pół godziny w ciepłe, suche miejsce.

Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z gotowego ciasta formujemy 8-9 bułeczek. Możecie zrobić mniej ale większe, wszystko zależy od Was. Jeśli chodzi o formowanie bułeczek, to odsyłam Was do wideo. Wkładamy nasze bułeczki do piekarnika na 10 min.

Krok 3: W małym garnuszku roztapiamy nasze masło. Do roztopionego już masła dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki i posiekaną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy.

Krok 4: Po upływie 10 min, wyciągamy nasze bułeczki z piekarnika, każdą smarujemy naszym czosnkowym masełkiem i pakujemy do piekarnika z powrotem na 5 min. Oczywiście wszystko też zależy jaki macie piekarnik, ale bułeczki powinny być lekko rumiane.

Krok 5: Zostawcie bułeczki na chwilę do ostygnięcia i możecie je podawać z przeróżnymi dodatkami (ulubionym sosem, serem, pomidorami itp.) 



Bułeczki wyszły pyszne. Na pewno sprawdzą się jako idealna przekąska jeśli spodziewacie się gości. Przemknął mi również gdzieś przepis na takie same bułeczki ale dodatkowo z mozarellą. Muszę to koniecznie sprawdzić!

A pytanie do Was, upieklibyście takie? :)

20 komentarze

  1. Coś dla mnie :D Lubię czosnkowe jedzenie, z chęcią bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omnomnonomnomnonoooooooom! JEJ! Musze je zrobić, nie wiem jak mój piekarnik da rade ale musze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!! Do do wszystkiego. Do grilla, do piwa czy po prostu samo. Prypomnialy mi sie wakacje w Bulgarii, kiedy to codziennie do obiadu sobie zamawialem chlebcze z czesnkom;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym takie przygotowała, gdyby nie fakt, że nie znoszę czosnku. :D Aczkolwiek wyglądają kusząco i na pewno sprawdziłyby się na jakiejś domówce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam czosnkowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko, co czosnkowe, więc na takiej imprezie pewnie szybko by bułeczki zniknęły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. polałabym se sosem czosnkowym xd

    OdpowiedzUsuń
  8. myślę, że nawet w moim mikro piekarniczku by wyszły, więc zapisuję sobie przepis i chyba wiem czym tym razem zaskoczę znajomych na sylwestra. ;) dobrze będą pewnie się sprawdzały w roli przegryzki. ;)
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają. A że lubię tego typu smakołyki na pewno spróbuję :)
    Gingerheadlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. mniaaam, zjadłabym teraz taką!

    OdpowiedzUsuń
  11. Matko, ja to kulinarnie stoję w miejscu, a u Ciebie wciąż takie pyszności :) Fajnie, że robisz te wpisy, bo czasami mnie motywujesz by coś upichcić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie. Z chęcią bym takie upiekła i może na feriach uda mi się je zrobić ^^

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *