Testujemy przepisy Tasty #8: Czekoladowe pancakes z malinami

czwartek, września 29, 2016


Naleśniki to takie danie, które można zjeść o każdej porze dnia. Co więcej można je zjeść na słodko bądź na słono. Pomijając tradycyjne naleśniki, gdzie zawijamy je lub składamy wraz z ulubionymi dodatkami, mamy jeszcze tzw. pancakes.

Tradycyjne amerykańskie pancakes, kojarzą się pewnie większości z Was, z pulchnymi, bardziej puszystymi naleśnikami, położonymi jeden na drugi i oblane syropem klonowym. Przepis na pancakes, który proponuje strona Tasty, przetestujemy dziś. Jednak zamiast syropu klonowego będzie duuuuuużo czekolady!

Zacznijmy tradycyjnie od wideo-przepisu:



SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):

- 2 jajka
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1/3 szklanki mleka (ciasto nie może być zbyt rzadkie)
- 3 łyżki stołowe roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego bądź odrobina aromatu
- tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej, zależy jaką wolicie)
- śmietana kremówka 30%
- masło lub olej do smażenia
- maliny, bądź jakiekolwiek inne, wasze ulubione owoce, jako dodatek

1. Na początek będziemy potrzebować dwóch misek i miksera. Oddzielamy żółtko od białka i w jednej z misek ucieramy żółtka z cukrem, natomiast w drugiej ubijamy nasze białko. Do utartego żółtka dodajemy kolejno mieszając - mleko, ubite białko, 3 łyżki roztopionego wcześniej masła i ekstrakt waniliowy, bądź odrobinę aromatu (jeśli nie mamy ekstraktu).

2. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy i dodajemy resztę składników z punktu pierwszego, ponownie wszystko dokładnie mieszając. 

3.  Około 6 kostek czekolady trzemy lub drobno siekamy i dodajemy do naszej masy na ciasto. Po wymieszaniu, odkładamy nasze ciasto na ok. 15 min. Resztę czekolady przeznaczymy na wykonanie naszej czekoladowej polewy!

4. Podgrzewamy śmietanę kremówkę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy gaz do minimum i wrzucamy resztę naszej czekolady. Mieszamy, aż całość zgęstnieje.


5.  Zostało już tylko usmażyć pancakesy. Osobiście smażyłam na maśle. Polecam nakładać ciasto na patelnię jakąś mniejszą chochelką. Swoje naleśniki przełożyłam dodatkowo dżemem malinowym. Gdy wszystko mamy gotowe zostaje polać całość polewą czekoladową i udekorować malinami, bądź innymi owocami, które wybraliśmy. Smacznego!

Przepis wypróbowałam bo wydawał się prosty i składał się praktycznie z samych, łatwo dostępnych składników. Było warto, bo wyszło naprawdę pysznie! Fanów naleśników odsyłam jeszcze do przepisu z naleśnikowymi muffinkami, kto nie widział - KLIK! 


Brakowało Wam testowania przepisów? Niestety przerwa wynikła z braku czasu i możliwości. Ale ta seria zdobyła sporą popularność na tym blogu, więc moja zakładka w przeglądarce zapełniła się już nie jednym przepisem do przetestowania. A ten przepis, wypróbujecie? :)

21 komentarze

  1. uwielbiam maliny! Czekam na wolny dom i zapraszam kucharza Agatę do siebie hyhyhy ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pysznie wygląda *.* Maliny i czekolada to jedno z najlepszych połączeń ! :D
    http://magdelblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. A mniam, mniam, mniam. Wygląda to obłędnie i zapewne tak smakuje *_*
    Możliwe, że przetestuję, choć ostatnio staram się unikać czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, jutro wypróbuje przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż sie głodna zrobiłam! Jak to smacznie wyglada (i pewnie smakuje) o mamoo.
    No i musze wspomnieć, ze ciekawy pomysł z tym testowaniem przepisów Tasty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany, wyglądają tak mega czekoladowo, muszą być przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają mega przepysznie! <3 na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają wspaniale! Nigdy nie robiłam tej wersji jako bomby czekoladowej. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
    Pozdrawiam // ksiazkiwpiekle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie to wygląda *.* Zrobiłabym kiedyś :D
    drewniany-most.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałam u nich ten przepis i się skusiłam, jednak troszkę zmieniłam składniki. Wygląda i smakuje przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł na dodanie czekolady do ciasta.. Koniecznie muszę to kiedyś wypróbować! :)
    http://tenebrisriddle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmniam wyglądają przepysznie muszę kiedyś je zrobić :)
    Dariavaria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyobraź sobie ze siedzę głodna na zajęciach i czytając ten post umieram już z głodu. Na szczęście jeszcze 45 minut i będę mogła wracać do domu i coś zjeść. Chętnie bym zjadła takie naleśniki głównie ze względu na czekoladę. No i zamienilanym sobie maliny na truskawki. ;)

    Tak Po Prostu BLOG

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojejku, jak to przepysznie wygląda! Aż żałuję, że nie mam już malin w swoim ogrodzie, chociaż i bez nich spróbuję wykorzystać ten przepis. I tak - zdecydowanie brakuje mi tej serii na Twoim blogu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam czekoladowych naleśników, wyglądają strasznie apetycznie *o*
    Te maliny <3 Mogłabyś robić zdjęcia do czasopism kulinarnych, wyglądają bardzo profesjonalnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robienie zdjęć kulinarnych wcale nie jest takie łatwe i nie ukrywam, że chciałabym się nauczyć robić zdjęcia niczym z gazet ;)

      Usuń
  17. Wyglądają bardzo apetycznie! ja ogólnie uwielbiam takie puchate naleśniki i jem je w każdej postaci normalne: z szynką i pieczarkami, z serem i papryką a takze na słodko: czekoladowe, bananowe (polecam pyszności) kokosowe... to jest piękne w tych plackach ze można wymieszać je z wieloma smakami i zawsze będą wspaniałe :)
    pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba sobie takie przygotuję. Wyglądają niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *