Testujemy przepisy Tasty #7 - Pulpeciki z nadzieniem szpinakowo-serowym

piątek, czerwca 24, 2016

Makaron, mięso mielone, szpinak, ser... jak dla mnie, połączenie świetne! Długo więc, nie zastanawiałam się nad wyborem kolejnego przepisu do testowania. Dziś pulpeciki z nadzieniem szpinakowo-serowym. A co najlepsze dla mnie, podane z makaronem!

Zacznijmy od wideo-przepisu Tasty standardowo:


Składniki (porcja dla 4 osób):

- dwie paczki mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (drobno zmielone!)
- paczka wiórków mozarelli
- serek śmietankowy ok. 150g.
- paczka świeżego lub mrożonego szpinaku
- wasz ulubiony makaron
- szczypiorek lub cebulka zielona
- sos pomidorowy lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany


1. Zaczynamy od przygotowania naszego farszu. Jeśli używacie świeżego szpinaku to możecie go pokroić odrobinę na mniejsze części. Następnie wrzucamy go do garka bądź na patelnie i czekamy aż zmięknie. Ze szpinakiem mrożonym myślę, że oczywiste.


2. Do miseczki wrzucamy serek śmietankowy, wiórki mozarelli i nasz szpinak. Przyprawiamy około trzema łyżkami stołowymi czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy.

3. Teraz przygotowujemy mięso. Do drugiej miski wrzucamy dwa rodzaje naszego mięsa mielonego. Pamiętajcie, żeby było drobno zmielone. Wtedy łatwiej będzie Wam ukulać z niego pulpeciki. Kroimy drobno szczypiorek lub cebulkę zieloną i dodajemy do mięsa. Wbijamy jedno jajko i dodajemy pół szklanki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.



4. Pora stworzyć nasze pulpeciki. Przygotujcie sobie miseczkę z letnią wodą. Aby łatwiej było Wam ukulać kuleczki, za każdym razem lekko zwilżcie ręce wodą. Wybieramy trochę mięsa, rozpłaszczamy na naszej dłoni. Nakładamy płaską łyżkę naszego farszu i tworzymy mięsne kuleczki.


5. Gdy wszystkie pulpeciki będą gotowe, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Przysmażamy je z każdej strony aż będą rumiane. Następnie zalewamy je sosem pomidorowym lub wrzucamy nasze pomidory z puszki, mieszamy i dusimy przez ok. 15 min.

6. Nasze danie już praktycznie gotowe. Podczas gdy pulpeciki się będą dusić, ugotujcie sobie do nich Wasz ulubiony makaron. Całość oprószcie dowolnie ulubionym serem, pietruszką, bazylią. Czym chcecie! I gotowe!

Całość mi smakowała. Na pewno to ciekawa alternatywna dla tradycyjnych pulpetów. Tym bardziej dla osób, które tak jak ja, uwielbiają szpinak. Choć nie ukrywam, że musicie mieć wolną godzinkę na przygotowanie wszystkiego.

Jesteście zainteresowani takim przepisem? Lubicie połączenie serów i szpinaku?
Przypominam również o rozdaniu w poprzednim poście. Macie czas do 1 lipca!

27 komentarze

  1. Mniam, mniam, mniam... Ogólnie całe Twoje danie podbiło moje serce nie tylko ze względów smakowych, ale też przez walory estetyczne.
    Naprawdę wygląda smakowicie. Nigdy nie jadłam pulpetów w takim wydaniu, lecz Twoja propozycja to świetna alternatywa dla tych zwyczajnych.
    A połączenia sera i szpinaku chyba nie miałam okazji skosztować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie miałaś okazji to najlepsze przed Tobą :)

      Usuń
  2. Często oglądam te przepisy, ale jakoś nie wpadłam nigdy żeby coś zrobić! Fajnie wygląda to danie, więc może zrobię :)

    http://agataweranika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie. Jestem tuż po obiedzie a i tak mi ślinka pociekła. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post. Wygląda apetycznie. Może to wykonam, ale znając mnie słabo wyjdzie, bo ja i kuchnia to dwa różne światy :D
    http://oczamiwyoobrazni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż się głodna zrobiłam, zjadłabym coś takiego! :D Mniam! <3

    http://marthas-journal.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Za szpinakiem nie przepadam. Ale nie ma tu jajka, więc pewnie bym skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeronie Ola, samych dobrych rzeczy nie lubisz :D

      Usuń
  7. Przybyłem, zobaczyłem, zjadłem.

    Polecam, Casidias

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szpinak + ser = <3 Wygląda przepysznie, nawet jeśli nie przepadam za mięsem to i tak nabrała mnie ochota by coś takiego zjeść :D Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bardzo lubię takie połączenie. Ogólnie uwielbiam ser :)
    Z chęcią dołączam do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak czytać posty o jedzeniu wieczorem aaaaaaaaaa
    cała obśliniona! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na samym początku myślałam ze to spaghetti :D tak mi się wydawało na miniaturce. Danie wygląda fantastycznie, uwielbiam różnego rodzaju makarony i to już świadczy o tym że zakocham się w tej potrawie. Pulpeciki również uwielbiam a szpinak to już w ogóle, jestem w nim zakochana :) przepis ekstra prosty, na pewno każdy się z nim upora i ja na pewno zrobię to kiedyś np. na romantyczną kolację przy świecach :)
    pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Baardzo podoba mi się u Ciebie seria tych wpisów! Fajnie, że je robisz :))
    Co do samego przepisu, bardzo ciekawa opcja. Nigdy nie jadłam pulpecików w takim wydaniu, a wyglądają całkiem smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. achhhh jakie pyszności!!!<3

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie dania bardzo lubię :) mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to wygląda bosko. Za każdym razem jak widzę te Twoje testy to zaczynam gotować. To dużo, naprawdę. Ja za gotowaniem nie przepadam generalnie. Pulpeciki wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja chętnie zobaczyłabym resztę Twojej kuchni :D Ta część na zdjęciu wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O rany ale pyszności :) Uwielbiam pulpetki i klopsiki <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam tego typu dania :D

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam te twoje posty z TASTY :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne! Uwielbiam szpinak totalnie.

    OdpowiedzUsuń
  22. oooo jaa! muszę to spróbować :D uwielbiam szpinak - oczywiście jako dodatek, samego nie zjem ;P

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *