Testujemy przepisy z Tasty #6 - Zapiekana papryka

wtorek, maja 24, 2016


Ostatnio były słodkości, więc dziś propozycja na obiad bądź kolację. Już od jakiegoś czasu planowałam, że muszę w końcu zrobić faszerowaną paprykę. Wiecie, taką z mięsem mielonym, ryżem, serem itp. Jednak Tasty zaproponowało mi zupełnie inny przepis. Jako, że znalazły się w nim wszystkie składniki, które lubię, nie zostało mi nic innego jak test. Zatem dziś zapiekana papryka, jednak nie z mięsem mielonym, a z jajkiem i boczkiem. 

Głównie skupie się na przepisie. Musicie mi wybaczyć, ale moje fotograficzne, kulinarne zabawy nie wyszły zbyt dobrze, w przypadku tego postu. Choć Tasty znów proponuje przepis na śniadanko, ja jednak sądzę, że ta opcja lepiej się sprawdzi na lekki obiad bądź kolację. Ale najpierw wideo:


SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby):

- 2 duże papryki
- 4 jajka
- ser mozarella ok. 200g.
- ser cheddar ok. 250 g. (ja użyłam radamera)
- boczek pokrojony w kostkę
- szczypiorek
- sól, pieprz

1. Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Każdą z papryk dzielimy na pół, przy pomocy noża lub dużej łyżki, wydrążamy ich środek. Kładziemy papryki na blasze z piekarnika, wyłożoną wcześniej, najlepiej papierem do pieczenia (przezorny zawsze ubezpieczony!). Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. 

2. Przez ten czas, możemy przygotować nasze składniki. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę na patelni. Ścieramy sery, kroimy drobno szczypiorek.

3. Gdy nasze papryki zmiękły, wyciągamy je z piekarnika (nie wyłączając go!). Po kolei wypełniamy je składnikami. Na sam dół idzie starta mozarella i odrobina szczypiorku. Następnie do każdej połówki papryki, wbijamy jedno jajko. Nie przejmujcie się jak wam trochę wypłynie. Znów doprawiamy solą i pieprzem. Później dodajemy nasz podsmażony boczek i całość posypujemy żółtym serem. Na samą górę dodajemy jeszcze odrobinę szczypiorku. Całość ponownie wkładamy do piekarnika, na około 15-20 minut. 


4. Po upływie czasu, wyciągamy nasze papryki. Jako, że została mi reszta żółtego sera i szczypiorku, posypałam jeszcze raz z góry moje gorące papryki. 



Tak jak wspominałam wcześniej, nie wiem czy jest to strice danie śniadaniowe. Sądzę, że nawet mając leniwy poranek, nie chciałoby mi się robić takiego jedzonka. Ale na obiad czy kolację? Myślę, że bardzo dobra opcja. Papryka mi smakowała, tym bardziej, że uwielbiam połączenie boczku, sera i jajka. Choć i tak, koniecznie jeszcze muszę zrobić tą paprykę z mięsem mielonym! Ktoś może zna jakiś ciekawy przepis? 

Planuję też, rozbudować trochę moją kulinarną zakładkę. Myślę o dodaniu czegoś własnego. Na początek, jako, że ogromny ze mnie miłośnik makaronu, może właśnie przepisy na makarony, które zazwyczaj sobie przyrządzam?

Co wy na to? I koniecznie też napiszcie, co sądzicie o dzisiejszym Tasty! ;)

24 komentarze

  1. Bardzo lubię paprykę,sery i jajka, ale niestety dania z mięsem są raczej nie dla mnie :D Jeżeli chodzi o Twoje przepisy to jestem jak najbardziej za, zwłaszcza, że też uwielbiam makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zrezygnować z boczku :D

      Usuń
  2. Uwielbiam tą serię, bo mam strasznego fioła na punkcie przepisów z tasty, przepięknie wyglądają! :)
    Raz robiłam faszerowanego kurczaka i wyszedł super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę smakowicie ;)
    Obserwuję :)

    http://missdarkness3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie prezentują się te papryczki <3 Aż zgłodniałam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za papryką, ale przedstawię przepis mamie!

    W wolnej chwili zapraszam do siebie
    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/
    Blog się spodoba? Zaobserwuj!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie, to chyyyba nie dla mnie :D/Karolina

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, uwielbiam paprykę w każdej postaci!
    Kradnę przepis! :)
    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam już milion zapisanych przepisów z Tasty ale jeszcze nie miałam okazji przetestować :P widziałam te papryczki tez - super :)

    http://barbaretbeauty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie a taka niespodzianka w środku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie musiałaby być wersja z cebulą :D

      Usuń
  10. Mmm, zrobiłam się głodna. Chociaż nie wiem czy taka ilość papryki by mi smakowała.
    Co do zakładki to z niecierpliwością czekam na przepisy z makaronami! Zazwyczaj mi się nie chce gotować, ale jak coś u kogoś zobaczę, to często chcę to wypróbować ;)
    Dzisiaj kupiłam sobie blaszkę do mufinek, a to tylko za sprawą Twoich naleśnikowych mufinek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdyby nie fakt, że nienawidzę papryki, na pewno bym spróbowała, haha :D

    Pozdrawiam. ;)
    Mój blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał, wygląda super! Świetny pomysł z tą papryką. :)
    Makarony? Tak, jestem na tak! Uwielbiam je, chętnie skorzystałabym z jakiegoś z Twoich przepisów. c:

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat jestem po obiedzie i znów zgłodniałam ; ; A wygląda bardzo apetycznie.
    Nominowałam Cię Awo do LBA :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też mam w planach faszerowaną paprykę! :D Mam nawet jakiś przepis.
    Szkoda tylko, że jestem beznadziejną kucharką :P
    Twoje papryki prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka, muszę kiedyś taką nadzianą zrobić! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. robilam kiedys podobne! kocham tasty :)

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *