Testujemy przepisy z Tasty #4 - Fajitas z kurczaka

niedziela, kwietnia 17, 2016

Zastanawiacie się czym jest Fajitas ? Otóż, jest to jedna z popularniejszych, meksykańskich potraw. Głównym składnikiem jest grillowane mięso i papryka. Wszystko, zazwyczaj podawane jest na plackach tortilli. Chociaż powstało już bardzo dużo wersji tej potrawy. Dodatkami do tego dania jest głównie śmietana, guacamole czy sos salsa.

Byłam kiedyś w restauracji meksykańskiej, ale niestety zamawiając takowe Fajitas z kurczaka, zaszła pomyłka i dostałam zwykłe filety. Ostatnio jednak, z nowych filmów Tasty, moją uwagę przykuł przepis Fajita-Stuffed Chicken. Stwierdziłam - muszę wypróbować!


Od razu zaznaczam, że nie zrobiłam identycznej wersji, jak na filmie. Zrezygnowałam ze standardowych dodatków i można powiedzieć, że zrobiłam taką obiadową wersję. Do mojego fajitas dołączyłam ziemniaczki i sałatę ze śmietaną. A więc zaczynajmy!

SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka
- 3 papryki: czerwona, zielona i żółta
- 1 cebula
- starty ser cheddar (ok. 80 gram)
- ser śmietankowy (100 gram)
- ser ziołowy tzw. Pepper Jack (ja zrezygnowałam z tego sera)

Przyprawy:
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- chilli bądź papryka ostra
- czosnek 


1. Zaczynamy od przygotowania naszych składników. Kroimy nasze papryki i cebulę w paseczki. Po czym rozgrzewamy patelnię, z nie za dużą ilością oleju. 

2. Wrzucamy nasze warzywa na patelnię i na niewielkim ogniu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż papryka nam zmięknie, a cebula się lekko skarmelizuje.


4. Gdy warzywa będą gotowe, przekładamy je do miski. Do całej mieszanki dodajemy nasze sery. Jeśli chodzi o serek śmietankowy, to użyłam zwykłego naturalnego serka do kanapek. Całość dokładnie mieszamy.


5. Teraz czas na naszego kurczaka. Przyprawiamy nasze piersi. Wszystkich przypraw użyłam na oko. Natomiast w przepisie, mamy po dwie łyżeczki, każdej przyprawy. Dodałam paprykę ostrą oraz czosnek. Dorzuciłam też szczyptę soli. Użyłam również kminu rzymskiego, ale nie zbyt dużej ilości, ponieważ ta przyprawa jest bardzo aromatyczna i nie chciałam przesadzić. Tak przyprawione piersi, kroimy wzdłuż i wypełniamy naszym farszem.


6. Smażymy na patelni z obu stron. I tu uważajcie, nie sugerujcie się czasem na filmiku. U mnie smażenie po 5 minut z każdej strony, to było zdecydowanie za mało. Dokładnie sprawdźcie czy wasze kurczaki, nie są w jakimś miejscu surowe. Możecie jeszcze zmniejszyć gaz, wlać odrobinę wody i poddusić je przez chwilę.

7. Czas na podanie. Jeśli zdecydujecie się na dodatki z przepisu, to fajitas serwujcie ze śmietaną, guacamole, sosem salsa czy pomidorami. Choć u mnie dodatki były inne, to taką wersję, jeśli będę mieć okazję, na pewno wypróbuję.

Powiem Wam, że wyszło naprawdę smacznie. Połączenie papryki, cebuli i serów - jak dla mnie bomba! Chciałabym jeszcze kiedyś wypróbować, takiej prawdziwej fajitas na tortilli. Jednak póki co, takie danie jak wyżej, na pewno zagości u mnie nie raz.

Korzystając z okazji, chciałabym Wam też podziękować za wszystkie komentarze, pod ostatnią serią z Tasty. Przepis na naleśnikowe muffinki został, póki co, najpopularniejszym postem, na tym blogu. Motywujecie mnie do dalszych eksperymentów kulinarnych, więc na pewno ich nie zabraknie!

16 komentarze

  1. Mniam, mniam. Wygląda bardzo smakowicie. Bardzo lubię fileta z kurczaka i niestety, ale jak zbyt mało warzyw. Takiej mieszanki chciało mi się od dawna. Jak kupię odpowiednie składniki to postaram się skorzystać z tego przepisu!;)

    CROWDED DREAMS

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAM! Kurcze pycha wgląda fajnie :D No ja jestem za tym byś dalej tworzyła tą serię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog zapraszam na mój http://dziewczynypripi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Paprykę uwielbiam we wszystkich postaciach, chętnie wypróbuje przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam paprykę i sery, ale nigdy nie jadłam ich razem, to może być ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. OO niee takie pyszności, już od rana ! Powinny być zakazane :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle wygląda bardzo smacznie! Ja ostatnio z potraw mam do przetestowania/ spróbowania sajgonki. Z biedry, ale zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam mniam :D
    Tak dobrych rzeczy to ja dawno nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę na to patrzeć. Zmuszasz mnie po pójście po coś do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować, świetnie to wygląda!
    http://jenny-charlize.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu sama wypróbować jakiś przepis z tej strony. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. kocham Tasty! uwielbiam ich przepisy ale jeszcze nigdy nic nie probowalam :)
    super blog :)

    http://villemo20.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *