Testujemy przepisy z Tasty #1 - Easy Breakfast Galette

poniedziałek, marca 07, 2016

Jeśli nie znacie strony Tasty to już mówię o co chodzi. Znajdziecie tam krótkie filmiki z różnymi przepisami. Jest tego mnóstwo i całkiem sporo jest łatwych przepisów z produktów, które bez problemu idzie dostać w zwyczajnym markecie. A przy okazji jakieś pomysły na dobre jedzonko. Najwięcej znajdziecie na ich Facebooku, filmy pojawiają się również na ich kanale na YouTube oraz Instagramie. 

Ja namiętnie od kiedy poznałam tą stronę przeglądam filmiki i znalazłam już masę przepisów, które mam zamiar przygotować. I tak sobie myślę, że to nie najgorszy pomysł, żeby się z Wami tym podzielić. Do każdego filmu zazwyczaj w komentarzu pojawia się przepis. Wszystko jest po angielsku, choć to mały problem. Postanowiłam, że przetestuję, jeden z przepisów, który od dawna miałam zamiar zrobić. Jeśli spodoba Wam się takie testowanie przepisów, to na pewno pojawią się kolejne. Gotować lubię i mam pretekst do robienia zdjęć jedzeniu, a robię to nałogowo.

Na dziś wybrałam tzw. Easy Breakfast Galette. Czyli można by to tłumaczyć jako Łatwy, Śniadaniowy Placek. 


Filmik obejrzany, więc zaczynajmy! Co będzie nam potrzebne?

- ciasto francuskie (nie jest drogie i bez problemu znajdziecie je w prawie każdym markecie)
- tarty ser (ja użyłam sera Cheddar, ale nie ma to znaczenia jakiego użyjecie)
- ok. 5 plastrów przysmażonego wcześniej boczku
- 1 pomidor
- 2-3 jajka
- sól, pieprz do smaku (przyprawy tak naprawdę również są dowolne)
- cebulka zielona (opcjonalnie)


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W tym czasie możemy sobie przygotować składniki, podsmażyć boczek lub zetrzeć ser. Blachę z piekarnika najlepiej wyłożyć sobie papierem do pieczenia, żeby nic nie przywarło. Następnie bierzemy nasze ciasto francuskie, wystarczy nam jeden kwadratowy arkusz, z którego następnie wycinamy koło. Ja w tym celu posłużyłam się okrągłą deską do krojenia. Na górę ciasta dodajemy ser a następnie plastry boczku i zawijamy brzegi. Całość wkładamy do piekarnika na 10 minut.


Po upływie tego czasu wyciągamy nasz placek. Nie przejmujcie się jeśli w trakcie pieczenia ciasto Wam za bardzo napęcznieje i zacznie żyć własnym życiem, po wyciągnięciu z piekarnika powinno opaść. Na brzegach rozkładamy pomidory i wbijamy do środka 2-3 jajka. Ja wbiłam tylko dwa, bo bałam się, że wszystko mi wypłynie. I ponownie pakujemy ciasto do pieca na 15 minut.



Po 15 minutach wyciągamy nasze jedzonko i doprawiamy do smaku. Ja użyłam soli i pieprzu, a
z góry posypałam cebulką zieloną.


Ten przepis szykowałam nie na śniadanie, a na kolację. Szczerze Wam powiem, że nie wiem czy chciałoby mi się z rana przygotowywać takie jedzenie. Tak naprawdę składniki i przyprawy do tego możecie dobierać dowolnie. Zrobiłam przy okazji jeszcze mniejszą wersję z samym boczkiem i podwójnym serem.


Wyszło smacznie, daje mocne 8/10. W przyszłości pokombinowałabym z innymi składnikami np. papryką, cebulą itp. Ale wszystkim smakowało, oczywiście duże podziękowania ślę mojemu Dawidowi, który jak zawsze pomagał mi w kuchni :)

I co sądzicie o takim poście? Może już też próbowaliście coś przyrządzić z ich przepisów?

7 komentarze

  1. Takie posty jak najbardziej... ale nie dla mnie te danie xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio nachodzi mnie właśnie, żeby wypróbować jakiś od nich przepis :) Jak widzę wiele filmików, wydaje się to w prost banalne i efektywne. Placek wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o tej stronie. Podobnie jak Ty raczej przygotowałabym to danie na kolacje, za nic nie wstałabym tak wcześnie by zdążyć przygotować i jeszcze zjeść :D Na zdjęciach wszystko wygląda bardzo apetycznie. Chętnie zobaczę więcej tego typu postów, nie tyle dla jedzenia, co dla pięknych zdjęć. Bardzo podoba mi się to ze szczypiorkiem. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównie takie posty powstaną z powodu właśnie zdjęć :D

      Usuń
  4. Mniam wyglada przepysznie!:))

    Zapraszam do obserwacji naszego bloga !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamusiu, jak to wygląda :D Zawsze lubiłam takie wynalazki. Nie znam strony Tasty, ale widzę, że to się zmieni! Ciasto francuskie, jajko, boczek, pomidory - fajne składniki. Muszę to koniecznie wypróbować na jakieś sobotnie śniadanko we dwoje :)

    OdpowiedzUsuń

ZOSTAŃ NA DŁUŻEJ

Obserwatorzy Google+

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *